Dinamišką šiuolaikinio žmogaus gyvenimą sunku įsivaizduoti be mikrobangų krosnelės. Dabar ji – ne tik prietaisas maistui šildyti. Toks, atrodytų, trivialus namų apyvokos daiktas kaip mikrobangų krosnelės dabar skiriasi viena nuo kitos kaip puodas ir keptuvė. Skiriasi jų talpa, funkcionalumas (grilis, konvekcija), o dabar populiarumą įgauna invertorinės krosnelės, kurios savaime nėra didelė naujiena, bet apie jas plačioji visuomenė kol kas žino nedaug.
Pirmoji mikrobangų krosnelė pasirodė 1947 metais. Kaip ir visi geriausi išradimai, pirmiausia ji buvo naudojama karo reikmėms, tiesa, šiek tiek skyrėsi jos paskirtis. Maisto joje niekas negamino, bet produktus mikrobangos atšildydavo puikiai. Šis agregatas buvo žmogaus ūgio ir svėrė 340 kilogramų. “Taikią” paskirtį mikrobangų krosnelės įgavo tik po 15 metų, o dar po 7 metų japonų kompanija Sharp pradėjo pramoninę jų gamybą. Pradžioje, norinčių įsigyti šį prietaisą buvo nedaug, tačiau jau po kelerių metų viskas susitvarkė ir namų šeimininkės, barų, kavinių ir degalinių savininkai masiškai pirko mikrobangų krosneles, kurios leido jiems greitai pašildyti arba pagaminti patį įvairiausią maistą.
Neapsiėjo šis išradimas ir be kelių juodų dėmių reputacijoje. Dar ir dabar paklausius močiučių, galima sužinoti, kad ši buitinė technika skleidžia po namus bangas, vėžį sukeliančiomis medžiagomis pripildo maistą ir skaido ląsteles. Kitaip tariant, labai kenkia žmogaus sveikatai. Iš tikrųjų, viskas nėra taip baisu. Ląstelės pažeidžiamos nepriklausomai nuo to, kokiu būtent būdu maistas termiškai apdorojamas, kepdami mėsą keptuvėje mes padarysim jam lygiai tokią pačią žalą. Kancerogenai ir radioaktyvumas – dar vienas labai gyvybingas mitas. Gaminant maistą mikrobangų krosnelėje nenaudojamas nei aliejus, nei vanduo, todėl kancerogeninėms medžiagoms tiesiog nėra iš ko susiformuoti, o elektromagnetinės bangos niekada nebuvo radioaktyvios. Vienintelį pavojų jos gali kelti, jei prasiskverbia į išorę, tačiau įvykti tai gali tik jei mikrobangų krosnelės korpusas bus pažeistas.
Egzistuoja plačiai paplitusi tačiau neteisinga nuomonė, kad mirkobangų krosnelė maistą šildo iš vidaus į išorę. Iš tikrųjų maistas joje šildomas beveik taip pat kaip orkaitėje – mikrobangos skverbiasi iš išorės į vidų ir yra sulaikomos paviršiuje. Teks nuvilti ir norinčius maistą gaminti metalinuose induose – mikrobangos negali prasiskverbti pro metalą, todėl maistas nei sušils, nei iškeps. Su kiaušiniais ir skysčiais hermetiškoje pakuotėje irgi reikėtų būti atsargiems. Dėl skysčių garavimo atsiranda didelis slėgis produkto viduje, todėl jis gali sprogti, tad nepamirškite padarytų skylučių į plėvelę įvyniotose dešrelėse, jei nenorite valyti jų nuo krosnelės sienų.
Atminkite, kad mikrobangų krosneles reikia rinktis atsižvelgiant į Jūsų nusistovėjusias valgymo tradicijas. Jei dažniausiai namuose tik pusryčiaujate, o pietaujate ir vakarieniaujate, pavyzdžiui, restorane, Jums užteks pačios paprasčiausios krosnelės. Jei maisto gaminimas teikia Jums didelį malonumą, galima įsigyti ir sudėtingesnį daugiafunkcinį prietaisą, esame tikri, kad rasite būdų, kaip jį pritaikyti.