Turbūt niekam nereikia pasakoti apie tai, kas tos „kavos pupelės“. Nes iš jų gaminamas itin mėgstamas žmonijos gėrimas, be kurio nenorėtų gyventi milijonai žmonių visame pasaulyje. Šis gėrimas suteikia žvalumo, energijos, gero nusiteikimo, tereikia išgerti bent 1-2 puodelius ir tampi nauju žmogumi. Tačiau tuose puodeliuose esanti kava visuomet skiriasi. Ne tik skoniu, aromatu, rūgštingumu ar kaina, bet ir stiprumu. Okava.lt pasidalins informacija, kodėl viena kava yra stipresnį už kitą ir ką tai reiškia ją geriantiems žmonėms. Tad pasiaiškinkime plačiau.
Kavos pupelių atsiradimo kelias
Kava atsiranda iš augalų, tai nėra pagamintas gėrimas. Tie augalai auga Afrikoje, Brazilijoje, Kolumbijoje, Tanzanijoje, Etiopijoje, Indijoje, Indonezijoje ir kitose šiltose šalyse. Ten auga kavamedžiai, kurių užaugintos uogos yra apdorojamos, t. y. atskiriamas kauliukas nuo minkštimo. Kauliukas yra dar apdorojamas, išdžiovinamas ir yra medžiaga gaminti skaniai kavai. Visas jo skanumas ir šviežumas priklauso nuo to, kada yra skrudinta kava. Bet nuo ko priklauso jos stiprumas?
Kodėl vienos kavos stipresnės, kitos silpnesnės?
Kaip jau minėjome, kava auga ant kavamedžių. Jų rūšys, pagal užaugintus vaisius yra 3 pagrindinės: tai būtų arabika, liberika ir robusta. Jos skiriasi įvairiomis savybėmis, ne tik stiprumu. Dar skiriasi skonis, kaina, aromatas, rūgštelė. Viskas priklauso ir nuo auginimo regiono bei oro sąlygų, kuriomis augo kavamedžiai, brandinantys „pupeles“. Kavos stiprumas priklauso nuo konkrečios rūšies. Robusta yra pati stipriausia ir daugiausiai kofeino turinti kava iš visų. Arabika – šiek tiek silpnesnė, bet aromatingesnė. Liberika – silpnesnė ir mažiau aromatinga, bet skaitlingiausia pagal užauginama kiekį. Jeigu jums kava atrodo stipri, vadinasi joje ne tik arabikos pupelės, bet ir robustos, skirtis gali jų santykis tarpusavyje. Gali būti 50/50, 40/60, 60/40 ir pan. Kuo robustos pupelių daugiau, tuo „kavos kūnas“ tvirtesnis ir tuo ji stipresnė.
Apibendrinimas
Kava skiriasi ne tik pagal skonį, kainą, aromatą, bet ir pagal stiprumą. Tiems, kas mėgsta stiprią kavą, derėtų rinktis arabikos ir robustos mišinį, kuriame šiek tiek daugiau robustos. Tie kurie mėgsta aromatingumą, bet ne stiprumą – geriausias pasirinkimas yra arabikos pupelė, kurių rasite ir „OKava“ tinklalapyje.