Medicina/Sveikata

Kodėl turėtumėte įtraukti kefyrą į savo mitybą?

Kefyras mėgstamas lietuvių gėrimas, net ir tie kurie sakosi nemėgstą kefyro, niekada neatsisako gausiai kefyru pagardintų šaltibarščių. Tačiau kefyras populiarus ne tik dėl savo skonio. Besidomintys sveika mityba sako, jog tai maistingas ir organizmui naudingas gėrimas, kurio nevertėtų atsisakyti.

Lietuvoje esame įpratę, jog kefyras yra gaminamas iš karvių pieno. Ko gero net apie tai nesusimąstytume ir nepagalvotume, jog gali būti kitaip. O gali. Tradiciškai kefyras gaminamas ne tik iš karvių pieno, bet ir iš avių, ožkų, buivolių bei kupranugarių pieno. Yra netgi gaminamas kefyras iš augalinių maisto produktų, tokių kaip sojos, kokosai, ryžiai.

Kalbant apie kefyro maistinę vertę, 90 proc kefyro sudėties yra drėgmė, 3 proc. 3 proc. baltymų, 0,2 proc. riebalų, 6 proc. cukraus, 1 proc. pieno rūgšties. Kefyro kalorijos (3,5 riebumo) – 65 kcal (100g). Lyginant su kitais pieno produktais, tai itin nekaloringas produktas. Pavyzdžiui, 3,5 riebumo pienas turi 67 kcal, pasukos – 40 kcal, natūralus jogurtas 60 kcal, grietinė 30 riebumo – 310 kcal, o ghi sviestas 850 kcal.

Besilaikantiems dietos ir skaičiuojantiems kalorijas kefyras turėtų būti patrauklus produktas. Tačiau jis naudingas ne tik dėl kalorijų kiekio.

Kefyre gausu B grupės vitaminų (B1, B2, B5, B6, B9 B6, B12), vitaminų C ir K, mineralų, tokių kaip kalcis, fosforas, kalis, selenas, magnis, cinkas, varis, bei kefyras gausus aminorūgščių. Apie aminorūgštis galima kalbėti atskirai, nes jos itin naudingos žmogaus organizmui. Dalis  aminorūgščių reguliuoja baltymų, gliukozės ir lipidų apykaitą organizme, padeda lengviau mesti svorį bei stiprinti imuninę sistemą. Kita dalis aminorūgščių dalis padeda stiprinti raumenis ypač gerai po traumų.

Kefyre esančių baltymų, vitaminų ir mineralinių medžiagų derinys leidžia sumažinti stresą, stiprinti imunitetą, mažinti cholesterolį, apsaugo nuo alergijų bei pasižymi antibakteriniu poveikiu, naudingas žarnynui. Dėl savo teigiamo poveikio žarnynui kartais tiesiog vadinamas natūraliu probiotiku.

Kefyras pastaruoju metu domina mokslininkus, nes iš ties galima atrasti įdomių šio gėrimo savybių, kurios naudingos žmogui. Tad nepamirškite karts nuo karto įsipilti stiklinę kefyro.