Kaitlentės – vienas svarbiausių buities prietaisų, dabar dažnai pakeičiantis įprastines dujines ar elektrines virykles. Kaitlentė žymiai greičiau ir tolygiau įkaista, tačiau įšyla tik paviršius virš kaitinamojo elemento, tad maistą galėsite paruošti greičiau ir paprasčiau. Nepaisant to, kaitlentė, kaip ir visi kiti virtuvės prietaisai, reikalauja ypatingos priežiūros. Apie ją plačiau ir pakalbėsime.
Keramikinio stiklo kaitlentės yra ilgus metus tarnaujantis buitinės technikos pavyzdys, tačiau dažniausia problema, su kuria gali susidurti jos savininkai, yra kaitlentės stiklo keitimas. Nors ir gaminamas iš smūgiams bei temperatūros pokyčiams atsparios medžiagos, stiklas gali netikėtai įskilti numetus ant jo aštresnį stalo įrankį ar metalinį mėsos mušiklį. Taip pat saugokite kaitlentės paviršių nuo cukraus. Galite paprasčiausiai virti uogienę, kai netyčia ištiškęs ištirpusio cukraus lašelis akimirksniu ims ardyti stiklo paviršių.
Ne mažiau svarbu norint išsaugoti sveiką kaitlentės stiklo paviršių yra ir tinkamos valymo priemonės. Rinkdamiesi cheminius valiklius įsitikinkite, kad įsigyjate būtent kaitlentėms skirtą priemonę. Priešingu atveju ji gali pažeisti stiklą – jo paviršius taps nelygus, grublėtas, atsiras mažų įtrūkimų. Nereikėtų pernelyg eksperimentuoti ir tuo atveju, jei domitės namuose pasigamintomis valymo priemonėmis. Atidžiai įvertinkite, ar sudedamosios dalys nepadarys daugiau žalos, nei naudos. Galite rinktis ir tarpinį variantą – profesionalų, tačiau ekologišką valiklį kaitlentėms. Jo sudėtyje nėra konservantų, dažiklių bei kitų medžiagų, kurios galėtų pakenkti jums ar aplinkiniams. Nors šio tipo valikliai gali būti keletą kartų brangesni – tai investicija į jūsų bei jūsų artimųjų sveikatą. Jei vis dėlto labiau pasitikite cheminėmis priemonėmis, nesirinkite pačio pigiausio valiklio. Nors ir atrodo, kad jų sudėtis panaši, įsigiję šiek tiek brangesnį tikrai nusipirksite kokybiškesnę prekę.
Be valymo verta vadovautis ir kitu patarimu – nepalikite kaitlentės be priežiūros maisto ruošimo metu. Taip išvengsite pro puodo šoną pratekėjusios sriubos, ant paviršiaus neužtikš nelemtas cukraus lašelis, nė vienas puodas nepridegs. Pamatysite, kad susikoncentravus į vieną veiklą – maisto gaminimą – kaitlentės priežiūra taps žymiai lengvesnė. Užteks užpurkšti šiek tiek valikio ir nuvalyti jį šluoste, o bandymus atgremžti pridegusius maisto likučius galėsite pamiršti.
Plačiau skaitykite „Salvata” tinklalapyje.